UPTET Syllabus 2017 Hindi PDF UP TET Paper (1,2) Exam Pattern, Previous Year Questions

UPTET Syllabus 2017

Those applicants who have to apply for this UPTET Examination and now start preparation for the examination. But all will be little confused for the exam preparation and search the UPTET Syllabus 2017 and exam pattern on the internet. So applicants we have here to share the exam pattern and exam syllabus with the applicants and for removing the confusion of applicants. Aspirants let we inform you must check this page and look out the exam syllabus and exam pattern. Thereafter start preparation for the examination because it’s important for this. The entire exam syllabus and Uttar Pradesh TET Exam Pattern will be given in the lower section of this page.uptet-syllabus

UPTET Application Form, TET Bharti

Uttar Pradesh TET Exam Pattern 2017

The exam pattern will be used for providing a guideline to the applicants like subjects names, total no of question, marks, marking type etc. After getting these details applicants will prepare the exam timetable for the examination and then give your best in the exam preparation and qualify the exam very easily. So UPTET Exam Pattern will be mention below in this section applicants must collect and break this UPTET Exam.

UPTET Admit Card Download

UPTET Paper 1 Exam Pattern: (Class I to Class V Teacher Posts)

  • In this Teacher, Eligibility Paper 1 test total 150 objective type questions come which carry one marks each.
  • Negative Marking is not applicable in UPTET 2016.
  • The Time Duration of this exam is 90 Minutes.
  • Below we mention Subject wise questions which come in the test.
Subjects Name Total Ques. Scores
Child Development and Pedagogy 30 30
Languages-I (English / Hindi / Gujrati / Punjabi / Sindhi / Urdu) 30 30
Language-II (English / Hindi / Gujrati / Punjabi / Sindhi / Urdu) 30 30
Mathematics 30 30
Environmental Studies 30 30

UPTET Paper 2 Exam Pattern (Class VI to VIII Teacher Posts)

  • UPTET 2016 Paper II comprises of 150 objective type questions. Each question will be of one mark.
  • Negative Marking is not applicable.
  • Candidates must complete their Paper II test in 90 minutes as well.
Subjects Name MCQs No Scores
Child Development and Pedagogy 30 30
Languages-I (English / Hindi / Gujrati / Punjabi / Sindhi / Urdu) 30 30
Language-II (English / Hindi / Gujrati / Punjabi / Sindhi / Urdu) 30 30
Mathematics & Science or Social Studies & Other Subject 60 60

UPTET Exam Syllabus 2017 Hindi pdf

The exam syllabus will be used for providing the subject details to the applicants because it is a basic of the exam preparation. After grabbing these details applicants will collect the study material and then start the preparation of the exam. So applicants check UPTET Exam Syllabus by the help of this section.

UPTET Paper 1 Syllabus:

Child Development and Pedagogy:

Unit-1

Child Development: Concept of growth and development, Principles and dimensions of development, Factors affection development (especially in the context of family and school) and its relationship with learning

Role of Heredity and environment

Unit-2

Meaning and Concept of learning and its processes, Factors Affection learning

Theories of learning and its implication

How Children learn and think.

Motivation and Implications for Learning

Unit-3

Individual Differences: Meaning, types and factors Affection Individual differences Understanding individual differences on the basis of language, gender, community, caste & religion.

Personality: Concept and types of personality, Factors responsible for shaping it, its measurement

Intelligence: Concept, Theories and its measurement, Multidimensional Intelligence

Unit-4

Understanding diverse learners: Backward, Mentally retarded, gifted, creative, disadvantaged and deprived, specially abled.

Learning Difficulties

Adjustment: Concept and ways of adjustment, Role of teacher in the adjustment

Unit-5

Teaching learning process, Teaching learning strategies and methods in the context of National Curriculum Framework 2005

Meaning and purposes of Assessment, Measurement and Evaluation, Comprehensive and Continuous Evaluation, Constriction of Achievement Test

Action Research

Right to Education Act 2009 (Role and Responsibilities of Teachers)

Languages:

  • English
  • Hindi
  • Urdu
  • Sanskrit

Mathematics

  • Number system
  • Fractions
  • Arithmetic
  • Geometry
  • Measurements
  • Data Applications

Environmental Studies

  • Our Body
  • My Family
  • Work & Play
  • Plants and Animals
  • Our Food
  • Air
  • Water
  • Earth and Sky
  • Our country (India)
  • Our state (Andhra Pradesh)
  • History and culture of India
  • Indian constitution

UPTET Paper 2 Syllabus:

Syllabus of Child Development and Pedagogy, Languages and Mathematics are same as above.

Science & Social Studies

  • Concept and scope of Environmental Studies (Science & Social Studies)
  • Aims & Objectives of teaching Environmental Studies (Science & Social Studies)
  • Relation to Science and Social Studies
  • Curriculum and its transaction
  • CCE

If you want to get exam syllabus in the PDF mode then click on this link and collect exam syllabus.

UPTET Sample Paper

Q1: Human development is divided into domains such as

  1. physical, cognitive, emotional and social
  2. emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
  3. psychological, cognitive, emotional and physical
  4. physical, spiritual, cognitive and social

Ans: 3

Q2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on

  1. Classical conditioning of learning
  2. Theory of reinforcement
  3. Operant conditioning of learning
  4. Construction of knowledge

Ans: 4

Q3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to

  1. Social anxiety
  2. Emotional anxiety
  3. Stranger anxiety
  4. Separation anxiety

Ans: 4

Q4: Inclusive Education

  1. celebrates diversity in the classroom
  2. encourages strict admission procedures
  3. includes indoctrination of facts
  4. includes teachers from marginalized groups

Ans: 1

Q5:  Which of the following is an objective question?

  1. Short answer question
  2. Open ended question
  3. True or False
  4. Essay type question

Ans: 3

Q6: Which of the following is a feature of progressive education ?

  1. Instruction based solely on prescribed text-books
  2. Emphasis on scoring good marks in examinations
  3. Frequent tests and examinations
  4. Flexible time-table and seating arrangement

Ans: 3

Q7: When a child ‘fails’, it means

  1. the child has not memorized the answers properly
  2. the child should have taken private tuition
  3. the system has failed
  4. the child is not fit for studies

Ans: 3

Q8: Navodaya Schools have been established to

  1. increase number of school in rural areas
  2. provide good education in rural areas
  3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
  4. check wastage of education in rural areas

Ans: 2

Q9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by

  1. adopting child-centred pedagogy
  2. encouraging rote learning
  3. adopting frontal teaching
  4. focusing on examination results

Ans: 1

Q10: A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will

  1. Keep him in a class in which, there are many more students of backward background from the cultural viewpoint
  2. Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
  3. Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his
  4. special needs in view
  5. Advise him to take up vocational education

Ans: 3

Q11: Critical pedagogy firmly believes that

  • the learners need not reason independently
  • what children learn out of school is irrelevant
  • the experiences and perceptions of learners are important
  • the teacher should always lead the classroom instruction

Ans: 3

Q12: A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question paper’s

  • content coverage
  • typology of questions
  • reliability
  • validity

Ans: 1

Q13: School-based assessment is primarily based on the principle that

  1. teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
  2. students should at all costs get high grades
  3. schools are more efficient than external bodies of examination
  4. assessment should be very economical

Ans: 1

Q14: Learners display individual differences. So a teacher should

  1. provide a variety of learning experiences
  2. enforce strict discipline
  3. increase number of tests
  4. insist on uniform pace of learning

Ans: 1

Q15: Which of the following is a principle of development?

  1. It does not proceed at the same pace for all
  2. Development is always linear
  3. It is a discontinuous process
  4. All processes of development are not inter-connected

Ans: 1

Q16: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Ans: 4

Q17: How many of the following numbers are divisible by 132 ? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Ans: 1

Q18: Which of the following is a prime number ?

  1. 33
  2. 81
  3. 93
  4. 97

Ans: 4

Q19: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans: 1

Q20: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate

Ans: 3

UPTET Previous Year Question Paper PDF

UPTET Urdu Subject Previous Year Questions Paper 2

UPTET Urdu Previous Year Question Paper 1

UPTET Exam Syllabus in PDF (Available Now)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *